Culoare şi motive în designul interior

De regulă, ceea ce postez aici are exclusiv de-a face cu practica, sfaturile teoretice pe care le mai găsiţi sunt tot strict legate de obiecte confecţionate sau de spaţii amenajate de către mine. Ce vă propun acum, are mai mult de-a face cu teoreticul dar nu îi va lipsi latura practică.

În fiecare an asistăm la noi inovaţii şi tendinţe în materie de design. Poate ați aflat deja despre existenţa unei culori decretată „a anului” de către cei de la Institutul Pantone, autoritate recunoscută internaţional în domeniul stabilirii standardelor de culori. Fac acest lucru începând cu anul 2000 iar Ultra Violetul este culoarea anului 2018. Paltonul de mai jos l-am achiziţionat cu ani de zile în urmă, culoarea lui se pare că ar fi "la modă" doar anul acesta.

Normal că nu ne vom modifica interiorul locuinţelor în fiecare an pentru a fi în pas cu tendinţele, sfatul meu este, dacă totuşi vreţi să le urmaţi, să încercaţi încorporarea uneia sau chiar a mai multora prin adaptarea sau accesorizarea spaţiului existent conform cerinţelor prezentului. Am încercat să vă rezum câteva dintre preferinţele acestui an în materie de culori şi motive.
Voi începe cu violetul şi nuanţele asociate (mov, lila, lavandă). Le puteţi folosi pentru a da strălucire şi energie unui interior fie printr-un perete accent sau o canapea în aceste nuanţe (de notat că este la modă tapiţeria din catifea), fie prin accesorii de mai mici dimensiuni sau tablouri. Îndrăzneţii îi pot asocia culoarea complementară, galbenul, şi el actual în varianta şofran, muştar, ocru sau galben stins.


În materie de culori intense, violetul nu este singur, culori cheie pentru anul 2018 sunt şi roşul intens („caliente”), albastrul marin şi verdele smarald. Dacă vi se par prea puternice pentru pereţi şi mobilier, pernele şi tablourile decorative sau draperiile pot fi o alegere mai potrivită. Producătorii din industria designului au inclus şi o paletă de culori pastel, nuanţe plăcute de salvie, gri-mentă, lavandă, vernil, bleu, oliv, toate parcă inspirate din vitrinele magazinelor de dulciuri. Dacă deja aveţi interiorul decorat după o schemă neutră, îi puteţi da o notă actuală prin alegerea acestor nuanţe pentru accesorii.


Aveţi mai sus trei exemple de fotografii făcute de mine, prima doar decupată, a doua neprelucrată (o zambilă îmbobocită) iar ultima, unde am intervenit mai mult, este şi în varianta originală. Ce vreau să vă arăt cu ele este cât de uşor puteţi să obţineţi un cadru bun de imprimat şi atârnat pe pereţi. În culori actuale, fireşte. O firmă sibiană oferă servicii de imprimare de mari dimensiuni la preţuri super accesibile. Un A2 ar fi 14 lei + TVA. Puteţi să vă creaţi şi propriul foto-tapet, cerând o ofertă personalizată.

Tot pentru înviorarea spaţiului vă recomand imprimeurile florale sau cu referiri botanice, revin în forţă, în culori contrastante şi cu detalii supra-dimensionate. Ca şi plantă „la modă”, anul acesta guvernează filodendronul, cu ale sale frunze mari, verde strălucitor, cu incizii adânci de o parte şi de alta a nervurii principale. Le-am văzut folosite fie ca plante de ghiveci, fie apărând în imprimeuri pe textile sau tapet sau chiar pe veselă. Simple sau combinate cu un alt element în tendinţă, imprimeurile cu păsări sau animale exotice, insecte, şi ele de mari dimensiuni şi în culori vibrante.
Şi, din nou, o mică demonstraţie despre cum puteţi să vă creaţi propriul element decorativ, plecând de la o fotografie a plantei vedetă a anului. Am fotografiat-o cu telefonul mobil, într-o scară de bloc. Utilizând nişte elemente de editare simple, disponibile gratuit pe net (Picasa în cazul de faţă), aplicând diferite filtre de culoare, aţi obţinut ceva original, adaptat tendinţelor momentului, gata de a fi imprimat şi etalat pe pereţii locuinţei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu